Hej allesammans!

Snart sluts historieboken kapitel år 2013.

Kawasaki vann efter lång väntan åter WSBK med Tom Sykes i sadeln. En mycket värdig mästare. Kul att Kawasaki hittat formen igen och åter bygger snabba hojar för racing. Sist de vann var väl med Scott Russel vill jag minnas, på en ZXR750, typ tidigt 90-tal.

Honda vann MotoGp med supertalangen Marc Marquez. En mycket spännande säsong med många olika ledare, Pedrosa, Lorenzo och slutligen Marquez.

Yamaha vann WSSP med Sam Lowes på en R6 från 2009! Lite coolt. Ett mycket bra team det ryska Yachnick Motorsport. Väl finansierat.

Här hemma fick äntligen Andreas Mårtensson vinna SM med sin Honda Fireblade! Jätteroligt och stort grattis till Mårtensson, som är en mycket värdig vinnare och dessutom en trevlig person.

Vad kan då tänkas hända under året 2014?

I WSBK tror jag Kawasaki fortsätter att vara den hetaste kandidaten för titeln. Främst för att teamet fortsätter oförändrat i sin uppsättning med chaffisar och personal.

Aprilia satsar på Melandri. En duktig förare, men jag tvivlar på kapaciteten att leverera tävling efter tävling med bra resultat.

Startfältet fylls ut med Suzuki, Honda, Ducati, MV Augusta och Buell, vilket naturligtvis är bra för klassen på sikt. Ser dock inte att dessa märken kommer att slåss om titeln 2014.

Vad avser MotoGp så räknar jag kallt med att det fortsätter vara samma trio som dominerar som detta år. Ingen verkar vara på riktigt samma superhöga talangfulla och uppoffrande nivå som Lorenzo, Pedrosa och Marquez. Dessa tre förare är helt fantastiska vad avser ambitionsnivå och vilja att prestera. Om nu dessutom Pedrosa kunde käka lite taggtråd innan varje tävling och vara riktigt förbannad så är han mycket svår att slå, även för Marquez och Lorenzo. Det visade han absolut tävlingen efter Aragon när Marquez fällt honom med påkörningen där kabeln till sensorn för antispinnsystemet gick av. Så bra som Pedrosa körde följande helg behöver han köra varje helg då Lorenzo är ett klockverk som bara tickar på och levererar varvtider med dödande precision.

Rossi…… ja, nu är det lite upp till bevis för honom. Han är fortfarande snabb. Men räcker han längre till idag? Det är frågan. Han vann på Assen i år, men detta för att den övriga trion saknades eller var skadade. Annars är han fyra, slagen med 5-6 sekunder under ett race och då håller det inte.

Ducati verkar för övrigt ha det svårt att få till det med sin hoj. Den har aldrig riktigt varit bra och det är väl egentligen bara Stoner som lyckats köra den snabbt. Detta gjorde han för att han hade förmågan att köra runt problemen med en dålig motorcykel, vilket även visar vilken stor förare Stoner var/är! Kanske är han den främste av dem alla?!

Skulle mycket gärna se honom göra comeback och vara med och störa trion som idag dominerar.

Racingen här hemma i Sverige vet jag inte riktigt vad som sker med? Det känns som den sedan länge pågående utförsbacken med minskat antal utövare och publik och klasser, bara fortsätter. Vet inte vart lösningen skulle kunna finnas, men jag lovar att jag skall dra mitt strå till stacken i alla fall 😉

Licensen är betald och klar!

Vi ses där ute på racerbanorna 2014! 🙂

Slutligen önskar jag er alla

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

/ Christer

Er förare i Roadracing