Om inte så länge är snön för denna gång ett minne blott. Jag är nog en av dem som längtar mest till barmark och inte bara för motorcykel åkats skull. Det finns så mycket annat också att göra när snön är borta.

UE är ett annat kärt ämne som jag rapporterat om tidigare och trots att jag far och flänger en hel del i regionen så upptäcker jag bara alltmer platser som kräver ett längre och grundligare besök framöver.
Det är som att se en film om och om igen. Ju fler gånger man ser den, desto mer upptäcker man i filmen man inte lade märke till första gången.

Kilsbergen och Värmlandsskogarna innehåller så mycket historia så man nästan gråter över att inte ha all tid i världen för dokumentera detta. Hela tiden är just tiden en prioriteringsfråga att spela mot. Ska jag åka dit eller dit och se det eller det. Jag vill faktiskt hinna se allting och göra allting!

Senast häromdagen for jag i trakterna kring Laxå, Askersund och Zinkgruvan. Det var riktigt tufft att vara i tjänst och inte ha tid för att stanna och undersöka gamla gruvor, kyrkor, herrgårdar och små luriga välplogade mindre bilvägar.

Hjälpmedel som kommit till i modern tid sedan Lantmäteriets Fältmätkarta är Google Earth. GE ökar bara på lusten för att undersöka och ägna sig åt UE.
Nu kan man sitta hemma i timtal efter exempelvis en resa som jag gjorde häromdagen och bara detaljgranska området i GE för att inpränta i skallen vad som måste ses Live framöver. Vägar som inte finns på kartor men som kan antydas i verklighet och som sedan efter vidare utforskning i GE gör att teorierna tar fart i skallen. Är det vad jag tror att det är? Är det fortfarande SO eller har FM lagt ned även det stället efter Kalla Kriget?

Snart kan KTM 690 Enduron åter komma till hjälp för att utforska skog och terräng. I ryggsäcken förvaras Nikon E90 och teleobjektiv, samt extra minneskort. Karta och MiniPC ingår också i dessa utflykter. Slutligen finns försvarets original handkompass för de mest besvärande utflykterna rakt genom skog och träsk.
Men i åtminstone 80% av fallen finner man minst det man tror sig finnas där om inte bättre. I resterande fall blir man besviken, men ändå nöjd med att ha bockat av ytterligare teorier.

När min livskamrat Rossi fanns med mig fann vi dessa utflykter som lika intressanta både han och jag. Han spanade efter vargen och höll mig uppdaterad över läget när vi befann oss på spännande platser. Då fanns även svepskäl till att ha förvirrat sig på fel områden, genom att hunden smet iväg, om någon mot förmodan skulle komma och undra hur och varför man råkade vara just här där ingenting finns att se 🙂


Naturligtvis är det enligt FM och Skyddsobjektslagen förbjudet att avbilda, fotografera eller mäta in objekt som inte finns, eller finns inom avspärrningar. Det måste man respektera i alla lägen. Men för ens eget ego kan det vara kul att veta vad som döljer sig i skogarna i ens närhet.
Åtminstone en gång i tiden fanns i regionen mycket vitala och högt klassificerade Skyddsobjekt som ytterst få visste om och ännu färre någonsin skulle ha tillträde till. Objekten var ständigt bevakade och är det ännu idag, de som fortfarande används för olika ändamål. Det jobbar ca 200 st Skyddsvakter i Örebro som har i uppgift att se till att dessa områden får fortsätta vara ostörda.
Somliga är bara lager numera, andra bara igenbommade och någon eller några få kanske rent utav fortfarande har till uppgift skydda rikets högsta män i händelse av värsta tänkbara scenario.

På -80 och -90-talet fanns det rätt många regementen i Värmland och Närke. Infanteri och Artilleri fanns det gott om. Tittar man sedan på antalet flygplatser och landningsbanor på typ 500-700 meter bestående utav grus eller gräs så vet man snabbt att viss prioritering fanns i området.

Oljedepåer och bränslelager fanns lite varstans tills beredskapen lades ned helt. Idag saknar vi helt depåer i vårt avlånga land, vilket inte är värst bra om en stor civil katastrof händer. Det bränsle som kan tillhandahållas av bränslebolagen och deras lager räcker inte värst många dagar.

Studera även järnvägsnätet någon gång när ni är ute och åker. Stickspår försvinner in i skogen helt plötsligt. Rätt som det är finner man att Kil i Värmland har 14 stycken spår på sin banstation! Kil som har typ 7000 invånare. I Örebro som har ca 100.000 invånare finns inte ens denna mängd spår för tåg.

Hallsberg har fler och det är sedan urminnes tider en mycket militärstrategisk viktig knutpunkt där starkt försvar finns, jag menar fanns.

Jag känner att jag går igång på att skriva om detta och skulle kunna sitta hela natten och fördjupa mig i ämnet. Det får bli en annan gång.

Nu måste jag sitta i min lilla kammare och titta på bilder jag tidigare tagit och drömma mig bort en stund.

Ha det bra vänner!

/ Christer