En radfyra, en V4, två stycken V-twinnar. Alla har samma mål. Att vinna ägarnas och förarnas hjärtan och skapa symbios och bli ett med tiden som står stilla vid beröring.

Aprilia RSV.
Italienaren som på rekordkort tid tagit världens Superbikeserier med häpnad. Motorcykeln inte bara ser ut som en 600cc trots sin 1000cc starka V4 motor. Den har ett chassie och en kontrollbarhet som en sådan. Sällan har en motorcykel svängt in så snabbt i kurvorna och låtit sig snabbt kastas genom chikaner utan att protestera eller ge sin förare underarmspump och sprängda muskler som krampar. Skapelsen låter underbart genom hela det användbara registret med lätt stigande effektkurva mot toppen.

BMW S1000RR.
Med effekt som endast fabriksbyggda superbikemotorcyklar hade för några år sedan kan du som knutte idag gränsla Bayerns nya vapen i kriget om sporthojarna.
Du får avancerad elektronik och bromsar av högsta kvalitet på köpet och ett sannerligen välavstämt chassie. Det blir svårt att skylla ifrån sig på motorcykeln när du blir ifrånåkt på banan av någon polare.
När tyskarna bestämmer sig för något så blir det oftast väldigt bra direkt och det måste man säga om BMW S1000RR.
Titta bara på Superstock EM resultatet från debutåret 2010. Badovini körde hem 9 av 10 vinster med BMW!

Ducati 1198RS.
En läckerhet som skapats av människor som har hjärtat som instrument i yrket. Detaljerna är värda att dö för och betraktaren blir ofta förstummad av det han skådar. Ingenting har bara monterats dit för funktionens skull, utan allting har design och feeling.
Den supersmala tanken gör dig minimal när du kryper ihop och blir ett med fordonet i strävan att tänja på gränserna. En smal motor V-Twin på 1198cc ger dig ett vridmoment att jobba med redan från låga varv. Framhjulet drar till väders långt innan du ens föreställer dig att det är dags för det att göra det. Lätt kontrollerat och stadigt kämpar du dig till alltbättre varvtider runt den lokala racerbanan på allmänhetensåkning i strålande solsken.
Antispinnsystemet hindrar dig från att highsida och förstöra din livskamrat och den underbart läckra LCD panelen ála racing förmedlar dig det du behöver veta.

KTM RC8R.
På det ljuva -80 talet var KTM allt annat än märket är idag. Då fanns ingen given strategi för design, kvalitet eller vilken inriktning man överhuvudtaget skulle ha med sina motorcyklar. Ofta skrattade man åt ägarna som köpt sina hojar. Haha, har du köpt en KonstantTrasigMotorcykel?!!!
Idag finns en klar strategi och kunskap inom företaget. Racing betyder allt för österrikarna och man satsar hårt på att profilera sig inom racingen.
I och med RC8R har man gett sig in i klassen sporthojar på allvar och lyckas bra med det.
Man har byggt en motorcykel med utseende som är spetsigt, kaxigt och som inger respekt och inte lämnar någon oberörd. Med sin 1200cc stora V-Twin är målet att jaga den italienska drömmen och passera den. Allting andas hardcore racing. Det är obekvämt, hårt och distinkt. Ljudet ger underbara vibrationer i sinnen och vitala delar av kroppen likaså när varvtalet närmar sig femsiffriga värden.
Att bromsa stenhårt och samtidigt växla ned och kasta in hojen i kurvan låter sig göras utan protester. Apex passeras. Kurvan öppnar sig. Gasrullen regleras mot stoppet och framhjul lätt till väders. Touchdown. I med nästa växel. Full gas mot nästa krön.
Så kan man hålla på länge med hojen utan att varken du eller din mekaniska vän med datoriserat DNA-system tröttnar. Ni lever i harmoni…

/ Christer