Submarines

Ubåt funnen redan 2009 på havsbotten utanför Sveriges terroterialvatten, men inom den svenska ekonomiska zonen. FM ( Försvarsmakten ) tiger och lägger locket på. Media hausar nyheten och vill få oss att tro att det är en fd Sovjetisk Ubåt som strukit med av svenska sjunkbomber typ 1980.

Naturligtvis fångade det upp mitt intresse likaså. Allt militärt och militärhistoriskt fångas in av min radar.
På de flesta försvarsbloggar värda namnet är de överens om att det är uttjänta gamla polska Ubåtar som var på väg till uppstyckning efter sista förbrukningsdatum och som hamnade i storm och någon ubåt ramlade av och föll i havet.
( Se mer på : http://wisemanswisdoms.blogspot.com/ och http://gyllenhaals.blogspot.com/ och även http://chefsingenjoren.blogspot.com/ )

Saab Automobile

“Jag har studerat affärsplanen. Saab kan bli extremt lönsamt 2016 och 2017. Då stiger värdet på Saab till mellan 1,5 och 2 miljarder euro (13-17 miljarder kronor)”, säger Antonov till tidningen Dagens industri.

Han säger sig kunna skaka fram de 200 miljoner euro (1,7 miljarder kronor) som krävs för att utveckla en liten Saab 9-2.

Hämtat från DI den 3/3.

Saab Super-JAS

Ny Jas Gripen-generation smyglanseras i Indien redan i mars i år! Detta kommer som en överraskning för de svenska riksdagspolitikerna.
Frågan har varit hett diskussionsämne under lång tid. Ska planet moderniseras från nuvarande C/D version till nästkommande E/F? Eller skall vi köpa färdiga utländska plan? Eller inga nya plan alls? Den sista frågan är den billigaste vägen att gå om vi levde i fred och harmoni med varandra här på jorden. Den näst sista frågan är troligtvis inte heller billigare i slutändan. Men den viktigaste aspekten på att inte handla utländskt är väl ändå att behålla kompetens i landet och samtidigt inte vara beroende. Tänk om den utländska leverantören helt plötsligt inte säljer plan till oss som lovat av anledningen att läget börjar bli krisartat och vi är i starkt behov utav flygvapen att försvara oss med?

Läs med i Ny Teknik nr 9

Ipad 2.

Visades häromdagen. Den var typ 5 mm tunnare, hade dubbla kameror och en snabbare processor. Annars var utseendet det samma som Ipad.
Någon kanske känner behovet utav en sådan direkt? Jag tvekar fortfarande till varför jag behöver just en sådan?! Kanske är jag konservativ eller gammal, eller också gillar jag inte Apples inblandning i vad som får lanseras på AppStore. Inte religion, pornografiskt eller politiskt material. Inte heller godkänner de musiktitlar som exempelvis “Stupid People”. Har som sagt lite svårt för censur och översitteri……….

Oligarkerna

Titeln på en mycket intressant bok om entreprenörerna som blev miljardärer över en natt när Sovjetunionen föll i bitar. De som var snabbfotade, vakna och djärva kunde snabbt komma över ofantliga tillgångar på de mest horribla sätt. Korruption och maffia har alltid gått hand i hand och så var fallet även denna gång. Med rätta kontakter kunde företag snabbt övertas över en natt till nästan ingen peng alls.
Olja köptes inom landet till fastsatt pris enl tidigare kommunistmodell för typ 1 dollar och sedan såldes det via bolag snabbt vidare ut på världsmarknaden till marknadspris typ 100 dollar. Det blev snabbt stora summor, vilket också gjorde dessa grabbar till ensamhärskare, oligarker.
Nya bolag köptes upp, plundrades på tillgångar, lämnades öde med sina tusentals anställda.

Girigheten växte och kampen om makten, pengarna. Mord skedde på löpande band. Både kriminella, vanliga och politiker, företagsledare fick sätta livet till i denna kapitalismens jakt.

Först när en viss herre Vladimir Putin tog över rodret bromsades det laglösa företagandet upp något. De oligarker som gick emot Putin i tron att de kunde köpa eller styra även honom som de gjort med tidigare ledare, hamnade snabbt i en situation som tvingade dem att antingen sälja av allt de ägde till staten. Eller fly landet direkt och bosätta sig i Israel eller Storbritannien och där se imperiet falla. Hann du varken sälja eller fly så väntade inrikestrupperna på dig vid lämpligt tillfälle och såg till att du hamnade bakom lås och bom. Därefter försvann även det imperiet tillbaka till staten.

Staten och kapitalet, tillhörde det ledande politiska skiktet i århundraden i Ryssland och Sovjet och Putin har återigen sett till att de flesta betydelsefulla naturtillgångarna är i statligt ägo. Olja och gas kontrolleras åter igen av staten och dess gigantiska bolag som ex Gazprom.

För er som är lite intresserade utav uppgång och fall och kamp för att överleva med de rätta politiska kontakterna, så rekommenderar jag starkt denna bok.
“Oligarkerna av-Claes Ericson”

/
Christer