Och körde ner huvudet ännu djupare i sanden………

Men är det verkligen så? Tveksamt, eller knappast troligt i alla fall.
Varför reflekterar jag över detta?
Svar, därför att de flesta verkar vara som strutsar och inte läsa om det som sker runt om oss. Eller också läser de utan att begripa vad de läser. Kanske inte heller är de läskunninga nu mera. Kraven anpassas efter majoriteten i skolan och det är inte direkt så att de höjs. Vi i Sverige tappar ständigt på välfärdsrankingen och utbildningsnivån blir allt sämre.
Men skit samma, det var inte det som bekymrade min lilla hjärna nu på morgonen. Istället var det allt som händer runt omkring oss som får mig att sova lite sämre på nätterna.

I Tunisien råder mer eller mindre anarki och landets president har tvingats till flykt av folket. Ny regering har redan utsetts mer än två gånger men läget är allt annat än stabilt och utegångsförbud råder mellan 1700-0700. Polisen är korrumperad och folket litar inte på dem, medan militär verkar vara stadiga laghållare. Kanske blir det militärdiktatur istället? Så mycket bättre då?!

Egypten.
Här har det varit kokande gryta en längre tid också. Efter det som skett i Tunisien så verkar folket vilja göra något liknande här. En av reflektionerna som jag gjort är att man kan samla ihop en stor skara likasinnade på kort tid och genomföra exempelvis en demonstration genom Twitter eller Facebook. Kul med ny teknik, men de gamla makthavarna kanske ångrar lite att inte de också tog till sig tekniken eller åtminstone totalförbjöd den för folket?!
I Egypten verkar polis och militär tagit steget längre och först blockerat landets Twitter och Facebook möjligheter innan de sedan släppte ut ett antal synnerligen brutala våldsmän ur fängelserna för att hjälpa dem att slå ned uppror och demonstrationer! Det var kreativt!

USA.
Igår höll Barack Obama tal till nationen. Någon som orkade lyssna?
Hur som helst ser det inte direkt ljust ut trots tidigare undersökning som Price Waterhouse Coppers gjort bland landets högre inköpschefer. Cheferna trodde att krisen var över och att allt börjat ljusna igen! Men och andra sidan var det PWC som var revisorer för skandalbolaget Enron som visade sig vara luftslott av gigantiska mått.
USA.s skuldtak nås i år någonstans mellan 31/3 – 16/5! Då är skulden uppe i ofattbara 14,3 biljoner dollar!! Eller ca 100.000 miljarder kronor om man så vill.
Den största delen av skulden äger………………Kina och andra länder i Asien! Hmmm, idag skulle jag säga att maktbalansen är klart rubbad i och med detta. Tidigare var det Japan och länderna kring Persiska viken som ägde USA.s skulder, men nu har balansen flyttat vidare mot Asien.
Tidigare kanske det inte gjorde så mycket när över en miljard kineser stod och trampade ris om dagarna, men tiderna förändras och villkoren likaså.
Kineser är stolta individer och nu när pengar finns så finns även makt och det får vi inte glömma.
Dessutom är det ju precis det som USA saknar ännu mer än tidigare. Just pengar. Och därmed mindre makt.
Även om deras militärmakt finns utspridd lite överallt i världen så är det inte lika starkt maktvapen längre.

Ryssland.
Björnen i öst klev för länge sedan upp ur sitt ide som han intog under slutet på Kalla kriget epoken. Men många verkar fortfarande tro att han sover djupt i någon grotta och aldrig mer vaknar.
Ryssland med sina slavstater har enorma naturtillgångar vad gäller mineraler, gas och olja. Alltmer pengar strömmar in i landet och de är dessutom enormt skickliga på att göra europeiska länder beroende utav dem. Tyskland, Italien, Frankrike är bara några av de större länderna som skriker efter gasen i Gazproms ledningar.
Nya ledningar byggs, i Östersjön och i sydeuropa för att förse och inte minst göra europeiska länder till slavar under den Ryska björnens grova mullrande armar.
Politikerna i europa blundar. Eller lever som strutsar.
Likaså gör våra egna politiker.
Carl Bildt, vår utrikesminister fick frågan om vad han gör åt den ökade hotbilden från Ryssland? Det tog länge innan han ens behagade svara och när svaret sedan kom så var det precis som det varit de senast 20 åren. Hotbilen saknas och politikerna har koll på läget. ( Sure!! )
Ryssland har på kort tid köpt fartyg av stora mått av Frankrike för att placera i Svarta Havet och i Östersjön.
De har omorganiserat sin krigsapparat för snabbare beslutsvägar. Nya moderna attackhelikoptrar köps in på löpande band.
Specialstyrkor med både amfibiekapacitet och landstigningskapacitet omgrupperas till vårt närområde.
Det strategiska bombflyget med sina TU-95 och dubbelroterande propellrar med sitt karakteristiska ljud flyger mer än någonsin. Senast förra veckan då de flög ned till Holland och in över landet för att provocera och sedan vända uppåt igen med eskort först från holländska F-16, sedan Tyska dito och avslutningsvis danska sådana.
Nytt radarförsvar har byggts upp alldeles nyligen utanför St Petersburg med enorm kapacitet att upptäcka flyg och missiler.
I Kaliningrad finns sedan kort tid tillbaka ett strategiskt missilsystem med kapacitet på över 500 km, vilket gör att stora delar av södra Sverige lätt nås därifrån.
Förrförra året genomfördes en stor militärövning i Östersjön med 80.000 soldater!
I vårt avlånga land har vi inte ens så mycket militärt manskap att sätta in!

Våra grannar.
I Finland är man allt annat än imponerad av svenskabroderfolkets hållning till den ryska björnen. Trots att länderna i norden skrivit på ett avtal där det lovas att hjälpa och undsätta sina grannar i händelse av konflikt så tvivlar finnarna på den skriften. Egentligen av den enkla anledningen att Sverige inte har kapacitet att hjälpa andra. Det finns inte ens resurser att skydda vårt eget land idag och FM lyckas inte ens tillsätta sökande till sina tjänster i proffsarmén. Fortfarande står över 3000 platser vakanta.
De Baltiska grannarna svettas också alltmer.
Björnen flåsar och har tydligt utsagt att länderna kring Östersjön alltid tillhört Ryssland och åter borde vara det.
Eget försvar har de inte heller till att tala om och nu när USA.s ekonomi inte är den ljusaste så spelar kanske inte tillhörigheten till Nato och dess beskydd någon reell roll?! För fortfarande har de inte fått de resurser som utlovats för många år sedan och det är tveksamt om det överhuvudtaget står med på någon agenda med tanke på Afghanistan, Irak och besparingar för överlevnad.

Avslutningsvis.
Vad gör vi här hemma? Kan vi göra något? Vill vi? Eller är det bara konspiratoriskt drabbel från mig? Lever vi i paradiset och harmoni där alla går hand i hand och sjunger och är glada hela dagarna?!
Personligen tror jag inte förändringar kommer att ske. Historien kommer återupprepa sig som så många gånger förr.
Efter första världskriget kunde det aldrig mer bli oroligt och vårt försvar var NÄSTAN lika SVAGT som idag, när Hitler klev in i Polen.
Med Guds försyn lyckades vi mygla oss in i en Neutralitets politik där vi vände kappan efter vinden och ändå tillät bla Tyskar använda vägar, järnvägar och farvatten för trupptransporter. Med vårt beskydd! På så sätt klarade vi oss från att bli bombade sönder och samman.
Skall vi förlita oss på tur i fortsättningen också? Somliga knallar igenom hela livet med tur och somliga drabbas ständigt av otur. Fru Fortuna gillar nog det politiska spelet i Sverige………

Slutligen. Dör strutsen lyckligt när den blir attackerad med huvudet i sanden??

/ Christer