Hej på er!

Är lite seg och trött idag, dagen efter hemkomst från en 9 dagars kombinerad semester i USA.
Sist jag var över till det fantastiska landet med alla möjligheter för den som vill lyckas var 1999. Så det var faktiskt lite spännande att se hur utvecklingen gått under det deceniet sedan sist.

Lite mer gränskontroll och övervakning var den första reflektionen när vi anlände till LAX ( Los Angeles Airport ). Ett digitalt frågeformulär att svara på innan man reser, fotografering och fingeravtryck när man anländer, samt beväpnad polis med M16 gevär…… Ja, varför inte?!

För några år sedan drabbades världen av kris av sällan skådat slag. Nästan alla länder hamnade i allvarlig kris, likaså USA. Som de avundsjuka och skadeglada svenskar som vi är, tänke vi att hahaha, nu får även ni i USA börja köra bränslesnåla små bilar framöver.
Riktigt så funkar inte jänkare. Visst blev det skit för dem, men bilen överger de inte. Och absolut inte för en mindre sådan. Inte kan man ha en 4 cyl motor som går på diesel! Inte ens en V6 funkar i deras värld. Alltså väntade de bara ett år extra med att byta bil och köpte sedan åter igen den största tänkbara V8.an och Pickup de kunde hitta med så mycket hästkrafter som möjligt!
Bilsäljarna jag pratade med i LA och Vegas bekräftade alla att så var fallet. Visst hade försäljningen minskat efter krisen, men inte när det gäller stora V8 pickuper. Där såldes det som smör i solsken.

På något sätt blir jag lite avundsjuk över deras syn på livet och friheten till att tänka själva och välja. Den är rätt milsvida från vårt synsätt och leverne här hemma.
Om grannen köper en ny Ford F150 Raptor med 500hk som drar 2,5 liter/mil och väger 3 ton för att åka med den till och från jobbet varje dag, så sprids glädje i kvarteret istället för den mördande avundsjuka som alltid råder i vårt land. Det är fränt och för mänskligheten framåt.

16,8 miljoner invånare i L.A. Rätt mycket bilar blir det på vägarna eftersom 90% av alla som åker kör ensamma i sina monsterbilar dessutom.
Det tog lite tid att förflytta sig i stan om man säger så.

Hollywood fanns kvar och var ännu mer nergånget sedan sist med ännu fler uteliggare och skabbiga bakgator. Men fasaden på huvudgatan lever ännu.

Det som syntes framförallt på landsbygden var mängden tomma lokaler och fastigheter. Allt detta ett led i krisens tider.


I Vegas fanns naturligtvis en mängd nya lyxhotell/kasinos som dykt upp sedan sist. Men de var långtifrån fullbelagda. Så var det inte tidigare. Då var det nästan alltid svårt att finna rum.

Ja, det var onekligen en intressant tripp och jämförelese jag fick vara med om. Väldigt många reflektioner och kontraster mot den vanliga vardagen hemmavid.
Här hemma får man en Skoda Felicia 1,4l eller en Dacia Duster för ca 135.000 kr. Bägge de bilarna är bilar som inte direkt inspirerar eller erbjuder något spännande. I USA köper du en “snålvariant” av nya Ford Mustang med en 3,6liters V6 på 265hk för samma pengar. Valet hade väl inte varit svårt att göra om man är det minsta intresserad av bilar.
Dock säljs inte många sådana Fordar. Vem vill ha en V6 när det finns ett par alternativa V8.or? En på 350hk och en på över 400hk. Det är de som säljer…..

Min slutsats är att USA trots all ekonomisk katastrof och fortsatta skriverier om bankkrutt och konkkurs lever vidare i drömmen om möjligheternas land. Troligtvis kommer vi svenskar och europeer att dö av avund och bitterhet långt innan den amerikanska drömmen går i kras.

/ Christer