Läs och begrunda och skäms!!

Fartkameror….

Nyligen presenterade polisen statistik om kamerasatsningen. Polisen utfärdar årligen böter till tusentals fortkörare som fastnat på bild i fartkamerorna sedan bilägaren pekat ut vem som har lånat bilen och syndat. Hela 62 procent av fordonsägarna hjälper polisen med att peka ut vem som körde bilen. Till saken hör att bilägaren inte är skyldig att uppge vem han eller hon har lånat ut bilen till. I många länder måste polisen upplysa om att man inte är skyldig att ange sig själv eller släktingar.

Polisen borde av anständighetsskäl informera om att fordonsägare inte har skyldighet att ange sina nära och kära. Det kan faktiskt finnas anledningar till att dessa inte vill skylta med namn. Särskilt viktigt är detta i takt med att information från kameraövervakning används till annat.
Jag vill understryka att jag i högsta grad är för aktivt trafiksäkerhetsarbete. Inte minst behöver vi fler aktiva och synliga poliser som kan agera mot andra olämpliga trafikantbeteenden, till exempel rattonykterhet. Dessutom måste våra vägar utvecklas, i åtminstone samma takt, som de allt säkrare bilar som vi bilister investerar i.

Svenskarnas välvilja mot att efterhöra polisens önskemål kan jämföras med DDR-diktaturen som hade 280 000 hemliga angivare, motsvarande ca två procent av befolkningen. Stämmer polisens statistik har Sverige 62 procent potentiella angivare.
Den fria mobiliteten är värd att slå vakt om eftersom den är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Tänk på det när polisen ber dig peka ut dina nära och kära på bild. Jag skulle aldrig drömma om att ange min hustru.

Publicerat i Expressen den 2 april 2010.