Tjingeling!

Nu börjar det osa hett igen i Ryssland. Det känns nästan som om någon eller några är lite mer än bara vanligt missnöjda med situationen i landet.
Att sprida skräck är ett bra sätt att skapa panik och sända signaler till de styrande i landet, men frågan är om det verkar i ett land som Ryssland?
Någonting får mig att tro att varken presidenten eller premiärministern är grabbar som bara snackar skit vid förhandlingsbord. Tror snarare att de är handlingens män och våld är en bra handling att svara med. Gärna övervåld dessutom för att verkligen visa att här jävlar skall ni inte komma och leka med oss.
Risken finns att vedergällningen kommer bli stor och blod flyta när jakten på terroristerna tar fart. Där gäller nog inte värst många Genevekonventioner vid konfrontation.

Detta får mig att ovillkorligen blicka mot Gotland och Östersjön. Bygget där har redan kommit igång med den nya Northstreamgasledningen som i första hand skall förse Tyskland med naturgas från Ryssland via bolaget Gazprom.
Visst det är bara ännu en gasledning utav alla de som redan finns, men om vi har läst på om Peak Oil och sinande naturresurser så ser vi kanske vissa orosmoln på sikt åtminstone precis i vårt närområde. Dessutom har energijätten Gazprom en egen privatarmé i uppgift att skydda sina investeringar. Det tror jag också att de tar som en allvarlig uppgift!

På sikt kanske våra duktiga politiker låter sig övertygas om att Gazprom kan instifta kontor på Gotland och basera sina militära båtar där, för att just övervaka gasledningen. Det kan ju skapa arbetstillfällen…….

Nyligen läste jag också om intresset för Arktis, eller rättare sagt det som ligger under isen i norr. Enorma naturresurser väntar på att erövras. Ryssland, Norge, Kanada, USA, Grönland har redan börjat agera för att så att säga hävda sin del av kakan.
Ryssland håller tom på att utbilda ett regemente med soldater som skall vara placerade kring Arktis. Här kommer nog framtidens kamp stå om vem som har rätten till det som ligger under isen.
Spännande åskådning……

/ Christer