God fortsättning på er börjar jag med att säga.

Julen är över och den första perioden av två sådana tuffa är över. Nästa kommer till nyår och dagarna därefter.
Men det höll på att gå åt helvete med allting i söndags.
Först var vädret riktigt värdelöst med storm, snö och stressade bilister. Men som yrkeschaufför skall man klara detta och så gjorde även jag. Stannade dessutom och tittade till två yngre tjejer som just voltat med sin bil ner i diket. De var oskadda och en närboende intill vägen tog hand om dem och gav dem värme under tiden tills räddningskåren kom.
Själv var jag trött efter många och långa skift och var på väg hem när det hände.

I 90 km/h smäller det till och motorn dör! Jag svänger in mot kanten av vägen och provar lite försiktigt igen att starta, men inser att det är riktigt allvarligt.
SAAB Assistance ligger i mobilen och dit ringer jag och får efter lång väntan besked om att bärgningsbil snart anländer.
Bilen fraktas till Kristinehamn där den är inköpt.

Dagen därpå en minuter över 07.00 ringer jag dit och förklarar läget och genast inser även de att det är av allvarligare art. De lovar att ge sig på den direkt trots ont om folk och ledigheter.

Senare på eftermiddagen får jag en första lägesrapport om att vattenpumpen skurit och i vevan tagit med sig en spännrulle till kamremmen, men att den fortfarande satt kvar. De skulle byta alla delar och sedan göra kompressionsprov för att få en första indikation på hur illa det kunde stå till med övriga delar i motorn. I värsta fall kan topp, ventiler, kolvar mm rasa.

Imorse fick jag nytt samtal. Motorn hade provstartats igen och den verkade frisk. Nu skulle de bara varmköra och sedan låta den svalna igen för att se till att inga läckage förekom. Sedan skulle de göra en service på den också i samma veva när den ändå stod inne på verkstaden.

I eftermiddags fick jag åter bilen. Endast två dagar efter inlämnandet! Riktigt bra jobbat av WAFAB BIL i Kristinehamn. Stor eloge till dem.

Jag hade haft enorm tur att inte motorn rasat helt. Men egentligen var det väl de som hade enorm tur som slapp se en galen kund som ifrågasatt kvaliteten på märket SAAB?! Men det är ju förståss inte SAABs fel att det sitter en FIAT dieselmotor i deras bilar. GM är ansvariga för det också.

Inget fel i det förresten med FIAT alltså. De bygger riktigt fina dieselmotorer som levereras både kors och tvärs i världen. SAAB, FIAT, OPEL, ALFA, LANCIA, SUZUKI, DUCATO mfl använder dem.

Nu verkar det som om jag klarade mig med hjärtat i halsgropen från en ekonomisk katastrof till nyår. Att vara utan bil då när alla kunder vill åka hade varit allt annat än ekonomisk investering.

Sist men inte minst vill jag nu passa på att önska er alla ett Riktigt GOTT NYTT ÅR, med vad allt det kan innebära. Att blicka framåt, inte bakåt. Att se positivt på den mörka framtiden och inte ältra verkligheten som nattsvart den är. Att bringa glädje ur missären.
Där har vi alla något att lova oss själva.

GOTT NYTT ÅR!
/ Christer