2009-12-18 kl 14.57….

En ödets dag. Fredagen den 18.e december 2009.
Cheferna i Detroit USA beslutar att lägga ned SAAB Automobile AB.
Oerhört sorgligt förstås. 3500 personer berörs direkt av beslutet på SAAB i Trollhättan, men dessutom tillkommer minst lika många eller betydligt fler när vi snackar om alla underleverantörer.
Personligen blir jag bara matt. Bilen är fantastiskt bra, kunskapen finns i bolaget vad gäller säkerhetstänk och kreativitet. Vad skall man köra för något i framtiden? Någon gång måste ju min SAAB 9-5 1.9 TiD HP -09, bytas ut.

Visst säger någon därute. Köp en Volvo, BMW, Mercedes, Audi, Skoda, Hyundai, Daewoo, Darcia, Fiat eller liknande.
Någonstans räknar man ut vad mycket man vill/kan betala för de egenskaper man eftersträvar tillsammans med utrustningen man vill ha. Där var SAAB överlägsna. Mer bil för pengarna gick inte att få. En lika stor Volvo V70 med samma typ av utrustning skulle kosta ca 100 lakan mer, men med mindre körglädje!
BMW bygger grymt fina bilar. Men de kostar ännu mera.

Attans tråkigt att det skall stupa på mållinjen för företaget. Den nya produkten är redo att säljas. Men går säkert till skrot istället. Grymt.
Framöver kommer vi att översköljas av skitbilar av låg kvalitet och dålig krocksäkerhet. Men det är ju tydligen det vi konsumenter vill ha. Sjukt.

Abropå krocksäkerhet så är det också tydligen ett minne blott i dessa miljötider. Idag skall vi åka smått, lätt och billigt. Köp en liten bil för den drar mindre och värnar om miljön. För några år sedan var orden andra. Då funderade vi över älgar, vilt och andra fordon som kunde krocka med oss. Vi önskade att överleva och klara oss från svåra skador. Men om en Dacia för 74900 är lika krocksäker som en Saab 9-3 i älgtestet så köper jag väl en sådan. Men dock tvivlar jag på att så är fallet.
Idag tänker vi Etanol i tanken istället för mat till jordens befolkning. Minskade koldioxidutsläpp i kommuner är goda tankar. Men jag tror att det är en piss i Mississippi som vi svenskar håller på med.

I torsdags höjdes priset på el på den nordiska börsen med 3700% under en viss tid på dagen! Smått fantastiskt!
Hur kom det sig? Ja, om vi inte stängt ned kärnkraftverken och lagt reservkraftverken i Norrköping och Stenungsund i malpåse så hade vi kanske klarat av en liten köldknäpp som kommer varje vinter utan att det blir kris. Men nejdå. Vi kan ju alltid importera el när det blir kallt här i Sverige och vår egen produktion inte räcker till för behoven. Men en sak undrar jag över? Är inte risken stor att kylan slår till även i övriga norden och norra Europa samtidigt? Eller är det just bara i vårt land det råkar bli kallt just då? Behöver inte andra länder sin egen produktion för dem själva i första hand? Lyckligtvis har de dock fortfarande kvar lite reservkraft som de kan sälja dyrt till Polen, nej jag menar nya Polen som stavas Sverige.

Idag har jag suttit inomhus och eldat med ved hela dagen för att värma boningen. Varken miljöriktigt eller enkelt, men varmt och skönt.

Kram på er.
/ Christer

http://www.euroncap.com/Player.aspx?nk=f0379aa0-8a8e-498d-bfec-c30d70be9fc5&t=1&sel=15025ebb-1d8f-4d32-a605-ddc6444ab5f8&media=flash