God morgon,

Semesteruppehållet i racingvärlden närmar sig sin ände. Till helgen drar MotoGp igång igen. Brno står som värd. Äntligen lite vettigt igen på televisionen.
WSBK fortsätter dock att ha semester ända till den 7 sept. Vi hoppas att Aprilia och Biaggi inte har vilat hela tiden, utan utvecklat hojen vidare så de sopar rent på banan de återstående racen.

Här hemma blir det STCC och ProSbk på Gelleråsen denna helg. Ska nog försöka ta mig dit vid tillfälle och skåda spektaklet. Några av mina vänner figurerar ju i cirkusen där och en kaffe tillsammans med dem är aldrig så fel.

Michael Schumacher gör comeback igen! Underbart. Vi har nog fortfarande svårt att förstå hur stor han egentligen är som namn. Läste någonstans att biljettförsäljnngen ökade dagen efter med ett antal 10 tusental när det offentliggjordes att han skulle köra igen. Fantastiskt! Knappt Madonna säljer ju sina biljetter snabbare!?
Att tysken är stor, snabb men framförallt professionell råder inga tvivel om. Han har två personliga tränare dygnet runt som skall se till att han går ner några kilo och snabbt blir stark nog för att orka ett F1 lopp. Då är det ju ändå inte som så att killen legat på latsidan och fettat på sig sedan han slutade 2006. Minst ett träningspass om dagen alla dagar i veckan har han levererat vidare med, mest bara för att må bra.
Jag skulle bli väldigt glad om han matchade Kimi och körde skiten ur de flesta andra stjärnorna. Vi håller tummarna!

Just Kimi Räikkönen testade lite rally härom veckan. I det finska WRC rallyt körde han i Grupp N, typ standard bilar och gjorde en mycket bra insats tills han kraschade och fick bryta. Som den finne han är så brinner han mycket för rally och har aviserat att han inte är främmande för karriärsbyte i framtiden.

Något helt annat.

Förra veckan när jag snurrade runt i min tjänstebil, hamnade jag norröver från Karlskoga räknat. Jag passerade orter som Striberg, Stråssa, Persberg, Ställdalen. Det låter ju som fina mysiga bergslagsorter med anrika gruvor och industrier. Men i nutid är det inte så glamouröst. Man blir tagen av den förfallelse som råder och det känns i hela kroppen, den negativa, uppgivna stämningen i de små samhällena.
De går alla ödets väg till mötes. Skolorna försvinner, posten, affärerna, bensinmacken, till slut är det bara de gamla och svaga som stannar kvar på orten.
Vemodigt känns det. Jag tänker på parallellen till Degerfors som är mitt barndomssamhälle. Affärer slår igen, gatorna får allt sämre underhåll och kommunen saknar alltid pengar. Då lever fortfarande den största arbetsgivaren Outokumpu, Degerfors Järnverk. Den dagen beskedet kommer att det är billigare att tillverka det rostfria syrefasta stålet i Kina eller Indien, blir även denna håla just en ännu mörkare håla. Vi näringsidkare kommer att rasa som stickor i vinden kort därefter…. Men det är ju en annan dag det…..

Avslutningsvis måste jag skriva några rader igen om SAAB Automobile.
Länge var det tyst efter offentliggörandet av att Koenigsegg Group skulle köpa företaget. Nu kommer orosmolnen igen. Någon av finansiärerna i gruppen gillade inte den mediabelysning som skedde och han drog sig ur. Ny ersättare har tydligen hittats, men fortfarande är allt lika tyst. Hur ser affärsplanen ut? Hur ser finansieringen ut? Frågetecknen är många, men svaren få.
Igår läste jag att gruppen begärde ytterligare 3,7 miljarder i lån, totalt över 11 miljarder för att ta över den mycket fina biltillverkningen, men samtidigt ekonomiska katastrof.
Nu på morgonen har SAAB stoppat utvecklingen av framtida modeller, fortsätter att hålla den låga produktionstakten på 100 bilar om dagen. Allt detta för att minska blodets utflöde, jag menar pengarnas. Kan bara föreställa mig vilka miljoner som rinner ut varje dag i nuläget ur företaget som har ca 3500 anställda. Puh, det skulle bli dyra SAABar idag om de skulle räkna hem vinst på antal sålda bilar i dagsläget. Kanske skulle de kosta just som en Koenigsegg ca 5 millar. Å andra sidan är de ju ovärderliga hos vissa, så varför inte.
Det tråkiga i denna historia som verkar dra ut på tiden är att underleverantörer hinner gå i konkurs. Ett antal har gjort det redan och många lever på gränsen till att falla ihop.

Många av mina kollegor intalar mig att hösten blir bra för oss. Allt kommer att ta fart igen och hjulen rulla. För mig låter det som en dröm att så skulle bli fallet med tanke på det jag läser i tidningar varje dag, men antingen vet de mer än mig eftersom de flesta av dem är äldre eller också begriper de sådant jag inte fattar ett skvatt om.
Blir det på det sättet så blir jag överlycklig, men jag har intagit stridsläge och börjat öppna portarna till krigskassan för att sondera ut en väg även i bistra tider.

Sista tanken.

Det var lite synd om spelproffset som blev ensam vinnare på V75 i helgen som var. Först vann han 20 miljoner och blev säkert rätt glad åt det även om han tidigare även vunnit 3, 7, 11 miljoner. Men 15 timmar senare kastade hans hjärta in och döden tog vid. Den lyckan var kort.
Jag beundrar en man som denna. Hans “jobb” var att spela. Inget sju till fyra med stämpelkort och kvartsamtal där inte. Istället analyserade han odds, väder, videon, resultat mm när han “jobbade” Spelade för runt 20.000 kr i veckan och vann lite då och då.
Det är dessa människor som är entreprenörer!

UPPDATERING VIKTIG!!!

Precis när jag trodde att det skulle bli årets händelse med Shumi tillbaka bakom ratten i Ferrari och F1 så får jag via min blogg läsa att han inte kommer att köra pga nackproblem som han ådragit sig vid motorcykelkraschen i februari på Cartagena. Shit! Tråkigt värre att problemen skulle visa sig vara av sådan art att han inte kan köra.
Genast startar spekulationer om att han inte vågar och bla bla, men nog tror jag att Schumi skulle kört om kroppen klarade av påfrestningarna upp till 4-5G. Istället ersätts han nu av Luca Badoer som egentligen inte gjort något stort inom F1. Säg den lycka som varar……….

/ Christer

Bilderna är: Schumi som kraschar under tävling i tyska IDM Superbikemästerskapen och Rossi som matas med gaffel enligt tidigare blogg.