Hej.

Idag hade jag ett snack med min banktjänsteman i över en timme. Hans bild av läget var allt annat än ljus och då menar jag inte bara min personliga ekonomi 😉
1931 och Krugerkraschen är ett scenario som inte verkade helt osannolikt i hans värld. Då är det bara skog, fastigheter och GULD som är något att luta sig mot. Allt annat är bara att glömma. Aktier och valutor kunde vi glömma helt. Fortsätter det åt fel håll så är det snart bara att torka sig med dem där bak.

Kanske är det ett mörkt scenario som målas upp, men vem vet hur illa det verkligen är ställt med världen just nu. Onekligen ser det dystert ut och så länge varslen fortsätter och hjulen står tvärstilla och vi inte kan konsumera och banker inte vågar låna ut kapital så blir det inte bättre.

Vad händer om allt skiter sig? Mmm, det kan vi spekulera i ett tag. Jag hoppas ni sköna kloka människor där ute också kommer med synpunkter. Det är ju därför jag försöker skriva om allt möjligt och gärna också lite provocerande ibland, för att ni skall tycka till och kommentera!

Kommer Vladimir Putin att låta sitt rike där han är Tsar att förfalla? Det tror inte jag. Han och hans GRU oligarker har ju redan tidigare tydligt visat vem som har makten och vem som kommer att bestämma lokalt och även ute i vida världen. Krisar det till sig så skulle inte jag sova gott om nätterna iaf om jag bodde granne. Men det är ju bara jag och dessutom har vi ju ett hel vattenpöl kallad Östersjön mellan oss och Ryssland. Så vad oroar jag mig för? Det har ju inte våra kloka politiker gjort de senaste decennierna.

Det redan konkursfärdiga Greatest Country In The World USA med sin nya Barrac Obama som ledare. Vad gör de? Tror inte att han heller kommer sitta still i båten och låta det sjunka allt djupare i en kraftigt utökad recession. Idag är USA det mest skuldsatta landet i världen och dess krigsindustri slukar enorma mängder pengar redan sedan tidigare. Lägg därtill en massarbetslöshet när biljättarna stupar och går under och folk hamnar på gatan i klasar utan socialt skyddsnät. Nja, inte heller det kan vara bra för en president i ett så styrande land på jorden.

Alla länders regeringar slåss med näbbar och klor just nu för att värna om just sitt lands intressen, förutom Sverige. Låter rätt märkligt faktiskt, men just så känns det. Patriotismen har inte funnits i landet alls vad jag vill mena. Vi har åtminstone de senaste 250 åren i princip inte haft åsikter om något viktigt alls.
Visst, vi tror att vi vet mest nere i Bryssel när de kloka samlas, men just det patriotistiska att värna om kunskapen och företagandet i landet saknas.
Jag menar att varken amerikaner, fransmän, ryssar, italienare, tyskar skulle sänka sin egen vapenindustri eller bilindustri och ha skattepolitik som tvingar storföretag att finna lösningar i andra länder.

Varför är det så? Kan inte vi också slå näven i bordet någon gång och sälja Archer och Excallibur och AT4 och SAAB Gripen precis till vilken köpare som helst! De andra länderna gör ju det och skrattar gott åt Sverige som fäller krokben på sig själv mest hela tiden. Förse Iran med motmedel så de kan försvara sig mot satan från USA om de betalar bra. Vräk ut haubitsar och GPS styrda artillerigranater till både Indien och Pakistan om de betalar. Låt varenda amerikansk menig soldat bära ett AT4 pansarskott när han befinner sig i Irak i demokratins syfte.
Det genererar arbete i vårt land och förser oss med skattepengar, vilket vi är i stort behov utav. Välfärden är rätt långt ifrån just välfärd inom många områden.

Tänk vilka funderingar man kan få efter ett samtal om i princip ingenting viktigt med sin banktjänsteman……

Glöm inte heller…” Wir mussen leben bis wir sterben”

Några bra “PR Videos”

Bofors Archer
http://www.youtube.com/watch?v=leYCwU7B8jI

SAAB JAS GRIPEN 39
http://www.youtube.com/watch?v=W3VnwJcPYE0

Bofors AT4 Pansarskott
http://www.youtube.com/watch?v=Mrzk2AfxlA0

Bofors Excalibur GPSstyrd artillerigranat
http://www.youtube.com/watch?v=V-lj5QvZYBo

SAAB 9-3
http://www.youtube.com/watch?v=c0ZB-m8KPwk

Ciao / Christer