Hej!

Läste nyss att den amerikanska bankjätten Citigroup skulle varsla ca 50.000 personer! Jaha, det var ju några stycken om man säger så. Förutom detta företag så finns ju ett stort stort antal fler som i dessa tider varslar folk både i stort och smått. Och själv vet jag inte om det är så värst begåvat av mig att följa denna utveckling och ständigt matas med dyster information. På så sätt är det lätt att dras med i den massmediala hysterin som skapats om kris hit och dit.
Själv har jag väl levt i ekonomisk kris sedan 10 år tillbaka minst! Precis som de flesta andra racerförare runt om i landet. Kanske skall jag istället bli lite Jante och glädjas nu när alla andra också får det som jag haft under lång tid 😉

Men är pengar allt? Eller ett fast jobb att gå till? Är det det som är lycka i livet?
Är inte lycka och rikedom att få känna sig fri och vara frisk och må bra? Har man sedan pengar så man överlever från dag till dag så kan väl det vara nog så glädjande?!
Tror faktiskt inte att de nyryska oligarkerna är världens lyckligaste människor trots att de badar i Rubel och Dollares. Vem kan de lita på? Troligtvis inte många. Alla vill nog åt både det ena och det andra i deras imperium och de måste ständigt vara på sin vakt mot allt och alla och dessutom ha en uppsjö av livvakter och advokater kring sig.
Kan nog vara rätt jobbigt även det!

När kommer det att ljusna? Imorgon, om en vecka, en månad, ett år, eller flera år? Ja, frågorna är många men svaren är få.
  Enligt en professor som jag lyssnade till på radion P1, så handlade det hela om människans egoism. Kapitalismen bygger på att vi, du och jag vill ha allt och gärna lite mer ändå. Till slut når saker och ting sitt yttersta och då rasar systemet. Det var hans liknelse med det som sker just nu. Finansmännen finner ännu mer avancerade system för att maximera sin profit och spiralen ökar, tills smällen kommer och allt rasar.
  Hoppas att vi inte har sett domedagen, utan att när den värsta röken lagt sig och den naturliga utgallringen skett bland svaga ekonomiska företag skett, så börjar världen så sakta att återhämta sig igen. Folk vågar börja handla sina konsumetprylar, byta till nyare bilar osv.

 Åhh, vad jag längtar efter sol och värme. Det känns som evigheter sedan man upplevde en varm skön sommar med sol och bad. Om en månad vänder det igen och börjar så sakteligen att gå mot ljusare tider. Då vänder moder jord sin rundvandring och närmar sig solen igen. Eller för att djupare förklara. 
  Den 23,5´ lutningen som jordaxeln har, gör att vi har ett större eller mindre avstånd till solen beroende på var vi befinner oss på den 365 dygn långa resan som ett varv tar. Avståndet i förhållande till ekvatorn är i princip konstant varvet runt, men skiljer sig som sagt allt mer beroende på hur långt söderut, eller norrut man kommer från ekvatorn. Och nu när vi på norra halvklotet kallar det för vinter så är således avståndet till solen större än under sommaren. Med störst avstånd den 20 december. Vinkeln är densamma hela tiden men avståndet i distans ökar fram till dess, för att sedan åter krympa.
  I mars, kring den 20.e är vi på medelvärde. Dag och natt är lika långa. Veckan innan midsommar når vi det kortaste tänkbara scenariot mot solen. Alltså värmen och flest soltimmar under dygnet. Men rent temperaturmässigt når vi inte kulmen kring midsommar trots detta. Det beror dock av havsströmmar och vindar och termiska cykler som vandrar runt vår planet. Trögheten eller tröghetsmomentet i haven gör att det blir ca 1 månads fördröjning för oss i norden innan  “våran sommar” når sin kulmen. 
 
Adolphson och Falk sjöng,” Mer jul, ge mig mer jul”. Men jag önskar “Mer sol, ge mig mer sol och värme” 

Sköt om er! / Christer