Hej.

Förra hösten/vintern skrev jag några olika bloggar om “de främsta” av olika saker och personer, händelser. Nu känner jag att det är dags för en ny, De främsta.
Denna handlar om, de främsta ting, prylar som världen skapat hittills och som gör vår vardag lättare.

1: Mobiltelefonen.
De flesta av oss minns väl hur livet var innan mobiltelefonen? Vi var fria, sprang ute och lekte och ingen kunde nå oss om vi inte ville bli nådda. Man hade avtalad tid för mat osv och det fungerade på något sätt. Ville man ha kontakt med polare så besökte man dem rent fysiskt oftast. Ibland ringde man med det trådbundna nätet men det var inte så viktigt.
Sedan en vacker dag kom mobilen med sitt genombrott. Helt plötsligt kunde man alltid nå andra och framförallt bli nådd själv i tid och otid. Det fanns även en period i livet som man nästan kristligt utgick ifrån att mobilen var helig och att man alltid var tvungen att ha den på och svara. Skönt att den epoken gick över iaf och att man idag använder den mer förnuftigt och stänger av den när man själv känner för det. Utan tvekan är det en manick som kan rädda liv och situationer i vardagen.

2: Bilen.
Vad vore livet utan bilen? Troligtvis vore världen bra mycket mindre åtminstone. Man umgicks nog bara med sina närmaste grannar och inaveln vore nog rätt mycket mera utbredd än den är.
Med bilen är man alltid fri att åka vart man vill och när man vill. Är man dessutom nyfiken av sig som jag själv är så finns väl inget trevligare än att bara sätta sig bakom ratten och dra iväg planlöst en stressfri dag.

3: Internet.
Denna 90-tals fluga som bara skulle komma en sväng för att sedan dö ut enligt våra politiker. Vad är den idag? Jag skulle vilja påstå att den är allt, eller åtminstone det mesta i ett civiliserat samhälle. Man gör ju allt och precis när man själv vill. Slut är det på att passa galna öppettider hos banker osv. Och vill man söka efter något så finns väl inget suveränare uppslagsverk än internet?! Vem letar idag i en telefonkatalog för att finna någon? Eller gå till posten för att betala räkningar?
Hur kunde man förr skriva sina tankar om dagarna och delge dem för hela världen? Jag vet då inte. Det var nog inte så många som fick den möjligheten. Idag kan vem som helst och när som helst delge det den själv känner för i princip realtid. Coolt!

4: GPS.
Eller Global Positioning System, som det heter utan förkortning. Utvecklades av USA i militärt syfte på 80 talet. Idag använder vi det överallt och hur mycket tid sparar man inte med denna manick om man är yrkeschaufför exempelvis! Dessutom kan man hamna på vägar man aldrig besökt om man låter GPS.en visa rutten mellan två destinationer.
Kartböcker eller kartblad hade man förr i tiden. Bra minne behövde man också ha för att snabbt hitta mellan två adresser som man aldrig besökt förr.

5: Atombomben.
Jaha, säger ni. Hur hamnade denna hemska pryl med på denna lista? Jo, jag skulle vilja påstå att den välfärd vi lever i nu och fått leva i nästan överallt på jorden sedan andra världskriget beror av just Atombomben.
När den bara kunde tillverkas av USA, då var den en hemsk uppfinning, vilket de även visade i Hiroshima och Nagasaki 6.e och 9.e Aug 1945. Men sedan när Sovjet, Kina mfl också fick tillgång till vapnet så stabiliserades balansen över jorden. Hittills idag har ingen nation med kärnvapen vågat gå till anfall mot annan nation med eget eller vänner som också har kärnvapen. Därför måste man säga att sedan Öst också fick tillgång till detta vapen så har vi fått leva i en relatvit civilserad miljö och välfärd.
Blog Image
Tack för denna gång!
Sköt om er. / Christer