God kväll.

Valencia och Eurosport bjöd oss idag på säsongens sista GP racing. MotoGp racet var sådär bra. Casey gjorde vad han skulle och vann lätt. I 250cc loppet däremot var det lite roligare racing. Vår vän Kallio ville inte bli två i sitt sista 250 lopp innan han går över till MotoGp. Han satsade allt på slutet och var nära att krascha ett antal gånger innan han slutligen väl gjorde det också. Men han ville ju så gärna vinna. KTM teamet gladdes trots allt åt hans vilja och försök till seger och var inte alls ledsna för det.

Eurosport tappade kontraktet för att sända framtida MotoGp sändningar vilket känns lite tråkigt. Istället hamnar denna underbara idrott hos Viasat Motor.
Kanske ökar Eurosport sina sändningar från WSBK istället och andra SBK serier. Med tur ser vi BSB också framöver på Eurosport vilket är bra då det är en tuff serie med många bra förare.

Rammstein, Accept, Queensryche, Mikael Wiehe och Joakim Thåström…… Alla dessa grupper spelar underbar musik som ligger mig varmt om hjärtat. De har dessutom en gemensam nämnare. Deras texter berör och har mening. Inte bara något popdravel om absolut ingenting eller pretended love.

Vilka varumärken har starka krigskassor för att överleva konjunktursvängningen som skett? Här gäller det att ha stort eget kapital och låg belåningsgrad för att stå ut. Företag som exempelvis Thule som i somras hade ett börsvärde på 8 miljarder, men samtidigt lån på 8 miljarder och som idag värderas till ca 2 miljarder får det tufft. För enligt matematikens lagar borde värdet vara -6 miljarder just nu, vilket i sin tur säkert oroar bankerna lite. Visst kan riskkapitalister skjuta till mer kapital men vill de eller har de själva dessa kassor att ösa ur? De kanske också har levt högt på belånade pengar?! Ja, många är nog företagen och dess företagsledare som i dessa stunder sover lite oroligare på nätterna.

Krisen får mig att tänka på Sete Gibernaus comeback i MotoGp. Visst är det kul att han kommer tillbaka igen och rör om i grytan, men hans huvudsponsor Mondo2000 eller vad de nu hette, är just ett företag i fastighetsbranschen. Kanske är de starka och har finanser även i kristider, annars kanske ett sponsorskap på några hundratals miljoner är bland det första som det dras in på om det börjar krisa även hos dem? Vad vet jag?

FRA lagen har jag inte tjatat om på länge. Inte heller medierna. Och inte heller vaknade de till liv i veckan när ännu en lag klubbades igenom. Denna gång var det inte FRA, alltså militären som det handlade om, utan SÄPO. Polisen, vän av ordning, “to serve and protect”.
Säpo får framöver själva bestämma vem, när och hur de vill avlyssna medborgarna. Det har de gjort även tidigare, men nu får de ytterligare lite mer svängrum och diffusare regler som de själva kan tolka som de har lust till. Exempelvis någon kritisk journalist som rapporterar lite väl fritt om brister i systemet eller korrumperade makthavares förehavanden, kan mycket enkelt hamna hos Säpo och därefter arresteras och hållas i förvar, trots sin skyldighet att rapportera om just detta till oss dödliga medborgare. En kille som Jan Guillou kan säkert bli än mer avlyssnad än han redan är, för han skriver någongång ibland om verkligheten som den är och inte som politiker vill att den skall bli sedd. By the way så får han än idag inte resa in i USA efter det avslöjandet han gjorde på 70 talet när han skrev om IB affären. Han är ju rätt “farlig” för………. ja, inte vet jag.

Det är mindre än två månader kvar till vinterdagjämningen! Årets mörkaste dag. Sedan vänder det och börjar bli ljusare igen. Hur är det nu igen? Är det kräftans vändkrets som passeras på stjärnhimmelen? Minns inte riktigt.

Romarna var kloka för några tusen år sedan, de kunde sådant här om astrologi. Copernikus, Aristoteles och allt vad de nu hette. Förresten så kanske de är kloka än idag. Känner inte så många. Men god mat kan de göra.
Akvedukter och avloppsystem fanns redan för några tusen år sedan i romarriket.
Idag kan man inte ens bygga en vanlig landsväg i detta land som inte råkar ut för tjälskador inom något års tid. Märkligt! Fast handlar inte allt om pengar..? Om inte det vore livets viktigaste ting så kunde man spendera ytterligare några så kallade kronor på grundarbete innan man bygger vägen och vips så skulle den kanske hålla lite längre. Fast, vad vet jag?

Rysslands rikaste person är en kille som nyss fyllt 40 år. Minns inte vad hans namn var, men oligark var han. Alltså, han ägde några bolag i olje och stålbranschen. Och just de branscherna har ju gått rätt bra en längre tid. Undrar hur han skapade sina imperium? Vann han på lotto och bara råkade köpa aktier i ett bolag eller fann han någon annan genväg? Vågar nog inte fördjupa mig i detta så här offentligt. Jag heter ju trots allt Miinin…….. Ni vet. Stalin, Lenin, Putin, Miinin. Finns ju likheter……. Vem vet vad GRU sysslar med. Jag menar om lilla Sverige och FRA och Säpo sysslar med aktiviteter som vi inte skall veta om och definitivt skita i, vad kan denna stora björnens olika organ roa sig med. Vet inte om jag känner för att dra till Murmansk och springa runt med kamera och fota militäranläggningar och radarstationer och sedan säga att jag är en svensk turist med finskt ursprung och ryskklingande efternamn! Mmm, Silbersky kanske inte blir utsedd till min advokat, troligtvis får jag ingen alls. Inte ens ringa hem. Sibirien och Sibirian Husky blir mina vänner om jag käftar vidare mot överheten. Titta bara på ägaren av fd Aluneft, GRU väntade på honom när han landade med sitt privatjet. Vips så satt han inne för skattebrott och staten tog bolaget och förvaltade det snällt vidare utan honom. Han var väl inte mer korrupt än någon annan av oligarker som blivit rika som troll efter Sovjetunionens kollaps. Men han sa vad han tyckte om styret i landet precis som Anna Politkovskaja skrev om i sina böcker “Putins Ryssland” och “Kriget i Tjetjenien” Hon “råkade” bli mördad i en hiss. Hennes advokat, råkade bli förgiftad och en mängd andra personer som inte rättat in sig i leden råkat begå självmord på diverse sofistikerade sätt.

Vän av ordning kanske undrar lite över varför jag skriver så mycket om andra saker än racing? Ja, det är enkelt. Det är lite lugnare på racingfronten just nu och sådant som berör mig väldigt mycket är just sådant jag skriver om.
Övervakning och kontrollsystem och behandling av oliktänkande är ämnen som berör och som inte nog ofta hamnar ute på webben. Många tycker saker och ting, men törs inte sätta det på pränt eller säga det rakt ut. Förstår det. För vi är svenskar. Mesar som knyter nävarna i fickan och jämrar oss och hoppas att någon annan skall göra det bättre för oss igen. Socialismen kanske. Eller utopi i min värld. Ingen gör något för någon annan utan att själv ha förtjänst utav det.

Nyss läste jag att BMW är intresserat av att köpa Volvo utav Ford. Känns lite så där. Vad skall BMW med Volvo till? Världens körgladaste bil mot en helt känslolös dito. Eller en M5 versus en V70R….. Öhh, det måste vara ett skämt. Det är väl inte direkt som så att BMW är i behov utav något som Volvo har? Eller? En bränsletörstig stor och slö motor att ersätta sina egna pigga och snåla. Om det var någon Korean eller Kines som var intresserad så hade jag inte blivit snopen, men BMW.

Nu är det dags att starta om datorn en sväng. Nya uppdateringar har hittats och datorn behöver startas om nu. Ja, men det är ju klart. Microsoft inte bara utvecklar produkterna. De gör dem slöare också för varje dag som går.

Vi hörs / Christer