Hej.

Idag lördag är det stor SM final. De flesta pratar om vem som skall vinna och hur taktiken kommer att läggas upp. Kommer favoriten att klara det, eller utmanaren att ha krafter nog för seger? Eller blir det rent utav ett öppet race där någon annan dyker upp och avgör? Ja, spännande eftermiddag framför TV.n blir det när Commander Crowe möter Triton Sund i V75 loppet från Åby!
Själv är jag också väldigt biten i denna tävlingsform numera. Man kan väl säga att jag dragits till de olika spänningsmomenten som V75 och trav erbjuder. Det är trots allt inte bara ett gäng hamburgare som springer runt runt och ger allergiska besvär. Istället är det individer av rang och med personligheter precis som oss. Dessutom beundrar jag kuskarna som styr dessa varelser och kan känna minsta lilla ändring hos hästen och bedöma därefter hur han eller hon skall få ut max av hästen för att förhoppningsvis vinna eller åtminstone placera hästen.
Vi vanliga dödliga spelare, för det är det jag vill kalla mig. Spelare. Vi läser statistik, resultat och försöker klura ut dagsformen och om de skall ha skor fram, bak eller runt om eller om de eventuellt skall gå barfota. Trivs hästen med sin kusk? Har han gjort bra resultat på just den banan tidigare? Klarar hästen den långa transporten i bil till banan utan att påverkas mm. En hel del parametrar att ta hänsyn till, men det är just detta som är det fräna med travet har jag upptäckt.
Allt eftersom man läser in mer statistik, resultat och fördjupar sig i branschen, desto större blir sannolikheten för att man kan lyckas vinna några kronor. Det är skillnaden mot ex Lotto, Måltipset mm, där slumpen och ödet är de enda vännerna. Och vänner är de ju inte. Vet ju hur det är. Har du tre stickor och skall dra den kortaste. Ja, inte lyckas man med det 1 gång på 3 som sannolikhetsläran säger. Nej, i min värld blir det 1 på 9 ungefär. Jag och fru Fortuna har aldrig gillat varandra. Eller rättare sagt, hon gillar inte mig. Och då ter det sig naturligt att jag inte kan vinna alla rätt på Lotto under min livstid. Sannolikheten säger att spelar man en rad i veckan tar det bara 57000 år!, innan just min rad går in. Lite trött på att vänta kan man bli……

Min vän Eilert. Han med de fina kamerorna och som alltid varit med mig i min racing. Ja, han. I förrgår fick han sin nya leksak. En Dodge Challenger RT -09! En riktigt frän retrobil i ny modernare tappning. Själv är jag väl inte direkt någon vän av jänkare eller jänkebilar, men denna var lite cool. Personligen hade jag kanske behållit Porsche GT3 RS och lekt vidare med den istället för en jänkare, men i Eilerts fall tror jag personligheten hör hemma i USA.
V8an mullrar gott och den utstrålar muskelbil. Helt i linje med vad omvärlden går mot idag. Not! Men skoj att inte alla är stöpta i samma form och köper tråkiga miljöbilar typ KIA, eller Skoda Diesel med 65 hk. Och som gör 0-100 på typ aldrig.

En sista fundering så här på lördagmorgon, lite halvtrött innan kaffet har runnit ned i kroppen.
Den ekonomiska härdsmälta som råder runt i kring i världen är ju allt annat än positiv. Det går ju inte att säga något annat om. Dessutom matas vi i alla medier om detta precis hela tiden och experter säger dittan och dattan, allt för att oroa oss vanliga dödliga ännu mer, precis som brukligt är. Det är deras jobb. Kanske inte just att oroa, men oro säljer tidningar och ju fler tidningar som säljs desto duktigare är de i chefens ögon och mer pengar genereras till aktieägarna.
Island är kk, USA har blivit kommunistiskt, Tyskland, England, Ryssland, ja i princip alla länder har stora problem.
Experter säger; det blir dyrare och svårare att låna. Men här kommer min fundering in.
Läs: Om nu bankerna har dåligt med likvida medel ( kortsiktiga finanser ) och i vanliga fall lånar av varandra för att klara sina åtaganden. Men som i dessa tider inte litar på varandra och därför inte lånar ut till varandra. Det gör att bankerna är i stort behov av pengar från andra håll.
Visst staten pumpar ut pengar som de kan låna. Men min fundering är om inte bankerna trots allt är rätt villiga till kreditprövningar hos oss vanliga dödliga även i fortsättningen, fast kanske till lite högre räntor. Jag menar, de vill ju överleva själva och måste få in pengar. Om de säger blankt nej till allt och alla så blir ju spiralen än värre för dem. Och jag som enskild individ kanske får nej hos en bank, går vidare till nästa och nästa och till slut finner jag banken som tänkt lite längre och ser mig som en räddare. Visst får jag låna pengar hos dem för de vill ju ha mig som kund som ger dem profit på ränta som gör att deras kassa kan börja växa igen istället för att fortsätta minska.
Kanske är det mer invecklat, systemet, det finansiella alltså, inte alkostället, än vad jag tror. Men det var i alla fall vad jag funderade över nu på morgonen.
Borde nog ta och prova. Man kan ju alltid säga att man vill ta ett lån på ett par, tre millar för att spekulera på börsen i dessa tider 😉 Sedan får vi se hur trovärdig man är hos dessa fina översittande pedestalherrar i kostymer som bara är en smula förmer än oss andra 😉

Ha nu en underbar dag framför TV.n i soffan och spela en slant på Commander Crowe!

Ciao / Christer

Blog Image