Hej hej.

Sitter äntligen i hotellobbyn efter en dags testande av motorcyklar i Sthlm. Äntligen skriver jag precis som om jag inte gillar att köra motorcykel. Men det gör jag vill jag lova, dock inte i ösregn och 10 grader den 7 juli. Usch och blä för regn och rusk. Men hur som helst så kunde vi ändå utföra prestandamätningar på de tre motorcyklarna vi testade idag. Riktigt kraftfulla paket och därför kallas testet även för muskelmaskiner! Två japaner på 1400cc mot en engländare på 2200cc!
Vi fortsätter imorgon och på onsdag med körningar och hoppas naturligtvis på bättre väder och framförallt högre temperatur. Gjorde absolut inget om det blev ca 25 grader igen. Då är mc körning som trevligast.

Helgen tillbringades i Danmark och Köge samt Köpenhamn. Jag och Karin hälsade på vår mycket goda vän och tillika mekaniker Henrik med familj. Som vanligt blev det timtals med motorcykel snack om racing och diverse annat som har med motorcyklar att göra. Han far snart till Suzuka i Japan igen för att skruva lite för slovakerna Maco Moto och jag kan inte annat än avundas honom. Men precis som han sade till mig och som jag själv vet så lyder devicen. “Vill man något så lyckas man” Han vill skruva på VM nivå i ett proffsigt team och därför har han kämpat för att hamna där också.
Vi hann även med att förutom att bli solbrända av 28 graders värme också besöka ett helt fantastiskt nyöppnat krigsmuseum som heter Stevnsfortet. ( www.stevnsfortet.dk ) En helt fantastisk försvarsanläggning som är insprängd i berget utefter kusten och som kom till under “kalla kriget”, för att försvara nato och Danmark och framförallt hindra Warszawapakten från att nå ut till Atlantkusten. Med guidning på 1,5 timmar nere i berget fick man se och lyssna till helt fantastiska historier och jag rekommenderar er verkligen att besöka detta ställe om ni har vägarna förbi någon gång.

Krig eller vad skall man säga krigshistoria och militärhistoria är annars något som intresserar mig mycket och har alltid gjort. Man behöver inte vara stridspitt för att gilla detta utan det är snarare historian bakom försvarsverk och krigsstrategier som är det fascinerande i det hela.
I Sverige finns många kvarlämningar från tiden innan 90-talet då fienden helt plötsligt försvann från vår omgivning. Man kan finna många krigsflygfält ute på byggden när man åker omkring och se en hel del installationer gömda i skogarna om man är vaken. En del av dem är fortfarande i bruk, tack och lov, men många har sålts ut till privata markägare eller helt sonika sprängts sönder och försvunnit.
Ute på Göteborg City Flygplats finns ett unikt museum. Det heter Aerosolum och är inrymmt i de bergshangarer som skulle rymma ett stort antal av våra krigsplan, Viggen vill jag minnas. Där skulle de skyddas mot fienden och tas fram vid behov.
Jag har ännu inte hunnit besöka platsen personligen, men läst mycket om det och det pirrar i kroppen när man förstår hur stort det är och vad syftet var under den tiden då fienden lurade i varje buske.

En kort frågeställning bara?! Vi minskar vårt försvar för varje år som går och både regering och politiker säger att världsombilden är som sådan att försvaret knappast behövs då det inte finns något yttre hot mot oss. Men varför skall vi vanliga medborgare då avlyssnas så till den milda grad via den nya FRA lagen?! Den skulle ju skydda oss mot terrorister och yttre hot, men de finns ju inte då vi kan avrusta vårt försvar hela tiden……….. Märkligt.

Personbilstillverkaren Volvo som bekant ägs av amerikanska Ford kan komma att säljas till en kinesisk köpare! Rätt intressant att världskapitalet har förskjutits österut. För inte så länge sedan köptes Rover och Jaguar loss från Ford av en Indisk biltillverkare Tata som vi aldrig hört talas om här hemma. Men de råkade ju bara tillverka något tiotal miljoner bilar på den inhemska marknaden så hur skulle vi veta 🙂 För övrigt så tillverkar Volvo ca 500.000 och Saab ca 125.000 bilar per år. Lustigt. Eller?
Skulle tro att historieböckerna behöver uppdateras rätt snart. Länder och ekonomi och politik är inte riktigt som vi lärde oss för bara 10-15 år sedan. Den som fortfarande tror att USA och Europa är styrande över de outvecklade kolonialländerna i Asien får nog börja vakna upp. Det trampas nog inte så mycket ris om dagarna av fattiga bönder i varken Kina eller Indien idag. Tror nog inte heller att de vill bli förknippade med just dessa fraser.

Det var rätt coolt idag faktiskt. En av hojarna spann något hejdlöst i vätan på vägarna. Det spelade ingen roll om man körde 90, 150 eller 180 eller vilken växel man använde. Vid fullt gaspådrag så spann bakhjulet loss, vilket i och för sig är något alldeles nödjävligt roligt. Naturligtvis bara om man är med på det, annars kan det nog bli både otrevligt och farligt. Men, men livet skall ju bjuda på spänning mest hela tiden och för mig var det skoj.

Vi hörs snart igen.
Kram / Christer
Blog Image