Hej på er.

Som ni säkert vet har jag för länge sedan tröttnat på produkter från världens största företag, men samtidigt världens i särklass sämsta på att ge ut fungerande produkter. Japp, Microsoft.
Jag har testat några olika webläsare Opera, Firefox, samt även den senaste versionen av Explorer. Vilken är bäst? Ja, om denna blogg kommer att se bra ut på webben när jag skrivit klart, utan en massa krumelurer eller annat stök så är vinnaren Firefox. Den är snabb utav bara helvete. Stilren och logiskt uppbyggd.
Tvåa kommer Norska Opera. Också mycket snabb i jämförelese med snigelprodukterna från The Greatest Country in the World.

Jag håller tummarna för en ljusare framtid. Nästa steg är utan tvekan att byta bort Windows som operativsystem mot något snabbare och säkrare.
Skall testa både Linux och Apple framöver och validera dessa. Tyvärr finns inte riktigt samma utbud av program till dessa system ännu. Men om det går att surfa, läsa mail, redigera bilder, lyssna på musik, film och skriva lite dokument och räkna Excel så är jag nöjd.

Sedan som avslutning får man väl skaffa sig lite olika system för att göra livet lite svårare för FRA och man kan fortsätta sin demokratiska rättighet att vara fri.
Något program som kodar e-posten typ, PGP ( Pretty Good Privacy ). Testade detta redan 1999. Man delar ut nycklar till mottagare och avsändare och sedan kan man använda sig av i princip hur långa krypteringar som helst. Med de längsta nycklarna borde det åtminstone stjäla enorm datakapacitet för FRA att knäcka mailet som ändå inte innehåller ett dyft av intresse för dem. Man kan ju alltid hoppas att vi blir några miljoner användare som inför detta och på så sätt knäcker den datorkraft som finns på Lovön, så allt svartnar och hela nätet stannar. Vore ju rätt kul! 🙂
Har även för mig att den gamla fleecetröjekillen Jonas Birgersson har ett program som skiftar ip-adresser och gör att du förblir anonym ute på nätet. Man prenumererar på deras program och server och sedan blir det jobbigt att följa dina sidsökningar. Jag skriver jobbigt för jag förstår att allt går att lösa, men till vilket pris? Hur mycket tid och kraft orkar, har man råd med och vad blir resultatet i slutändan?

Läste senast idag i tidningen att våra goa grannar finnarna är vansinniga på FRA lagen. De hyr stor kapacitetsmängd datatrafik för e-post, sms mm via Sverige för att klara av sitt användande och de är föga imponerade av grisarna på farmen som styr. Övriga omvärlden verkar också ha lite problem med att förstå hur denna lag kunde komma till. Men, men. Jag läste nyligen klart boken STASILAND, skriven av Anna Funder. Den handlar om tiden i DDR och hur folket var övervakat och vad det innebar för många utav dem. Framförallt om du råkade hamna i klorna på staten så blev omständigheterna sådana att du fick lite otur med ditt liv framöver och miste jobb, dina föräldrar kanske också råkade mista sina jobb osv. Bara för att du kanske brevväxlade med en Italienare som boken beskriver! Horribelt och äckligt. Glöm heller inte att medborgarna i DDR i sin vildaste fantasi kunde tänka sig att det skulle dyka upp en mur en vacker dag på 60-talet för att skydda dem mot fienden och kapitalismen. De vaknade en vacker dag med denna syn och fick leva med den i nästan 30 år.

Nu håller vi tummarna och drömmer om fritt liv.

Ciao / Christer

Blog Image