God dag

Läste nyss att ön Isle of Man i år omsatte i runda slängar 650 miljoner kr under 17 dagars tävlande! Alltså, låt mig förklara att TT loppet på den legendariska ön omsätter över en halv miljard svenska kronor! Inte undra på att det inte går att stoppa denna tävling, trots ett antal dödsolyckor varje år och ett antal personer som aldrig blir återställda igen efter krascher.
En tävling i MotoGp drar kanske runt 130.000 åskådare i Italien och Spanien. Inträde ligger kring 500 kr / person. Det blir 65 milj kr. Sedan tillkommer merförsäljning på plats och mat och dryck. Låt säga att man når upp i runda slängar 100 miljoner under en tävlingshelg. Inga små pengar det heller. Men sedan försvinner nog en rätt stor del till ägare, media, arrangörer, personal, promotors mm.
På Isle of Man är det mer det gamla klassiska. Ideellt arbetande personer och inte samma höga utsträckning av mediabevakning live. Så visst blir det cash in till företagarna på ön. De lever säkert rätt gott en större del av året efter dessa 17 dagar! Jag menar folk dricker uppenbarligen en och annan pint under vistelsen, de bor på hotell eller camping, de köper souvenirer och äter varje dag. Sedan är det ju så finurligt uträknat att det endast råkar finnas ett rederi till ön och av en slump höjs priserna nästan 3 ggr mot övriga tiden på året. Mmm, monopol och tillgång och efterfrågan.
Så det jag ville komma till i slutändan var att om ni besöker en SM tävling här hemma till sommaren. Vänligen betala den lilla avgift det kostar för att se tävlingen. Här finns ingen som blir rik på att arrangera Roadracing ( utom STCC AB ) och det kan kännas bra att stödja de klubbar som finns och som sliter för att kunna låta sporten överleva.

/ Christer