Hej.

Dags för ett nytt kapitel av “De främsta”. Nu har tiden tagit sig an de främsta av vad Rallyvärlden har att erbjuda. Här finns många goa namn. En del rena experter på grus, andra asfalt och vissa med talang för dem bägge. Alla har vunnit VM ett antal gånger och här följer de…..

Nr5: Colin McRae. Vad säga? Alla känner denne Engelsman eller har hört talas om honom. Gjorde ett antal fantastiska säsonger och inledde sin karriär 1987. Vann VM 1995. Han satsade alltid järnet och hade en minst sagt spektakulär körstil. Aggressiv. Slutade tävla 2006 och omkommer dessvärre i en helikopterolycka hösten 2007. Har även gett namn till några av spelvärldens häftigaste rallyspel, Colin McRae.

Nr4: Marcus Grönholm. En finne som pensionerade sig i helgen vid 39 års ålder och två VM titlar under bältet. Hela säsongen 2007 fightades han med Sebastian Loeb om VM titeln, men fick slutligen se sig slagen med några poäng. En finne som behärskade gruskörning som få andra och var i princip oslagbar hemma i Finska Rallyt. Vann även Svenska Vinterrallyt ett antal gånger.

Nr3: Carlos Sainz. En spanjor som är god vän med kungen av Spanien och känner de rätta personerna i hierarkin. En fighter som gav allt och vann VM en gång vill jag minnas. Med Toyota. Han var grym på asfalt men lärde sig grus och även snö och var så när att vinna Svenska Rallyt ett år. Han framstod alltid som en gentleman och rörde sig i rätta kretsar. Köra bil kunde han onekligen också! Som kuriosa kan jag nämna att han vid 16 års ålder var Spansk squashmästare! Var framstående även inom fotboll, golf, tennis, motorcross och skidor. Driver idag ett gokartcenter.

Nr2: Tommi Mäkinen. Ännu en finne. En 4 faldig VM! Vann 1996-1999 med Mitsubishi. Under dessa år var han helt dominerande i rally och det fanns inte många som rådde på honom. Idag är han utvecklare av Grupp N Subaru rallybilar.
Sågs även i helgen i england i samband med finalen av Rally VM. Ivrigt påhejande utav sin landsman Marcus. Mycket sympatisk herre.

Nr1: Sebastien Loeb. En fransman som i unga dagar dansade balett. Sadlade om till rally av en slump och visade direkt sin fallenhet för att köra bil snabbt. Få kan slå honom på asfalt. Inte många kör ifrån honom på grus och snö heller. Han är en tävlingsmänniska som gör allt för att lära sig det han inte behärskar till fullo. I helgen vann han sin 4.e raka VM titel! Grattis!

Det var de främsta rallyförarna genom tiderna. Tråkigt att vi inte heller här hade någon svensk att skriva om. Vi når inte riktigt fram som våra grannar gör. Vi har norskar, finnar som är med och dominerar i mängder av motorsporter. F1, Rally, RR, Enduro, Motocross mm. Något gör att vi inte når dit. Kanske är vi ett U-land trots allt, men åratal av indoktrinering får oss att TRO att vi är bra och har det bra…..

Ha det gott! / Christer

Blog Image