Hej.

Ännu en helg har passerat. Riga har undersökts lite ytligt, för det är väl det man hinner på någon dag. Utan tvekan är det en charmig stad som gärna besöks igen. Dessutom har den en hel del historia att berätta. Tidigare i Svensk ägo på 15-1600 tal, sedan Sovjetisk ägo. Tyskarna hann dessutom med att bygga koncentrationsläger några mil öster om Riga i en stad som heter Salaspils. Där förintades över 100.000 judar, män, kvinnor, barn, intellektuella, homos och andra av tyska riket ansedda “missfoster”. Grymt! Men historien får aldrig glömmas och därför tog jag upp detta i bloggen. Platsen jämnades dock med marken av tyskarna själva när tredje riket började falla och Sovjet vände kriget till deras fördel på östfronten.
Resans ablsoluta lågvattenmärke var utan tvekan Tallink-Siljas båtar som traffikerar vattnen mellan Sthlm – Riga. Vilka fruktansvärda vrak till båtar. Jag trodde det var ett skämt när vi såg båten ligga i hamn i Sthlm innan vi skulle ombord. Större delen av min barndom har jag följt med mina föräldrar till deras hemland Finland och rest mycket med Viking Lines och Silja Lines skepp. Min förväntan inför denna resa var åtminstone att båtarna skulle hålla samma klass som mellan Sverige och Finland. Men detta var katastrof!! Vilka as. Kanske byggda på 60-70 talet någon gång och torftigt underhållna sedan dess. Äh, jag orkar inte skriva om eländet, vill bara glömma dem. En sak är säker dock. Det finns inte på min karta att jag någonsin mer kommer att resa med dessa till Riga. Not a chanse!

Denna vecka innefattar lite bokföring, trading och taxikörning. Så snart Tackkorten blivit klara hos tryckeriet skall jag även komma igång med resandet och avtackandet för säsongen 2007. Men Taxirörelsen är nog det som tar mest tid i anspråk från slutet av denna vecka och ett bra tag framöver.

Russian Roulette kunde varit titeln på det ryska spelet med pistoler mot tinningen, eller resan över Östersjön. Kändes nästan som det var ett spel och var inte övertygad om att båten skulle hålla sig flytande hela vägen.
Men det är även en titel på gruppen Accepts bästa skiva från 1986 som jag letar efter. Skall finna den i någon skivbutik tänkte jag.

Ha det gott.
Ciao / Christer

Blog Image