Hej.
Ericsson föll som en sten i tisdags. Alla blev överraskade och mest verkar det som om själva ledningen på Ericsson inte begripit något och togs på sängen av vikande resultat, sämre orderingång och lägre marginaler. Av någon anledning har inte någon av alla de tusentals chefer som jobbar inom företaget i tid hunnit reagera över att de ramlar in allt mindre pengar i kontrakt och att det som säljs prutas på rejält och marginaler krymper. Helt plötsligt får VD.n kliva ut i rampljuset och säga att de inte varit förberedda på detta och allt blir bara pinsamt.
Under den tiden när jag själv var anställd så hamnade man rätt omgående på kvartsamtal när minsta lilla avsteg gjordes. Oavsett vad det rörde sig om. Men där fanns styrning från ledningen och stasiagenter på verkstadsgolvet som med stor glädje direkt tog tillfället i akt att springa och skvallra till de fina herrarna om Christer vidgade sitt befälsområde eller tog sig andra friheter. Kanske är friheten för stor inom Ericsson? Kanske brister det i kommunikation? Fler kvartsamtal kanske är lösningen? Stramare tyglar?

Hur gör då Nokia? De levererar ännu en kanonrapport. Ökar sin försäljning. Har otroliga 39% av världsmarknaden på mobiler. Fattar ni?? 39%. Nokia spottar ut otroliga 111.000.000 st mobiler på ett kvartal. Det blir 37.000.000 st per månad. Och de tjänar pengar på dem alla. Även deras lågprismobiler under 300kr har de ökat sin marginal.
Alla tjatar om att Ericsson och Nokia inte är jämförbara då Ericsson är bäst på mobilsystem till operatörer och bara har mobiler som ett litet segment. Ja, men vadå? Nokia finns där också tillsammans med Siemens/Nokia och de förlorar mindre med pengar på nätdelen och tar alltfler kontrakt från bland annat Ericsson.
Nja, det handlar nog mycket om styrning. Nokia har tydligen ett system där avvikelser tidigt rapporteras och lyfts fram så att åtgärder kan vidtas. Nokia själva ser inte ens Ericsson som motståndare inom mobilsegmentet längre. Där snackas om Apple, Google, HPC istället, vilket visar att de har tentakler öppna och är medvetna om vad som sker.

Dessa två bolagsrapporter har tagit upp tiden de senaste dagarna för min del. Förutom skummandet av rapporter och vinstvarningar från övriga bolag i rapporttid och händelseutveckling i Amerika med fallande bostadspriser och avtagande av byggbom. Internetsökmotorn GOOGLE lämnade ett kanonresultat igen igårkväll. En lite sökmotor tjänar mer pengar än YAHOO har i omsättning. Och då snackar vi ändå om 100 tals millar! Börsvärdet på GOOGLE är ofantliga 1,3 biljoner kr! Lite datorer, några lokaler, bildskärmar och en satans massa datanördar och säljare. Det är allt. Inga dyra avancerade maskiner som forskare utvecklat i åratal, ingen rymdteknologi eller avancerade vapenslag. Men marknaden styr och det är bara att vara flexibel och anpassningsbar annars är man passerad sedan länge och man missar inte bara starten utan blir nog varvad också innan man kommer igång och då är det kört!
Gilla läget och anpassa dig till nuet man lever i oavsett man gillar det eller ej.

I övrigt önskar jag er en riktigt trevlig dag.
/ Christer

Blog Image