I helgen som var besökte jag motorcykelmässan i Helsingfors som representant för Scandinaviens största MC-tidning BIKE. Det var en mycket lyckad helg med en hel del mässbesökare om dagarna och många nya kontakter knöts för framtiden.

Naturligtvis påverkas även Finland av den ekonomiska oron som råder just nu runtom i Europa och världen, men ändå kunde man känna att det andades en viss optimism för framtiden. Man hoppas att försäljningen skall ta fart igen och konsumtionen öka.

Själv för egen del fick jag inspiration och idéer för framtida projekt. Det var en boost bara det och jag känner mig mer entusiastisk än på länge.
Ett par projekt rullar igång redan detta år, men ett större kräver nog planer som realiseras först 2013.

BIKE. Tidningen alltså. Den finns i alla de nordiska länderna och det var oerhört trevligt att träffa och lära känna den finska redaktionen och utöver det leta fram det egna mer eller mindre bortglömda vokabuläret med de många och konstiga ändelserna på slutet.
Folket där i Suomi verkade vara precis lika enusiastiska och glada i motorcyklar som vi själva är. Det snackades om provkörningar och tjänstehojar och tävlingsserier, samt en massa annat spännande.

BIKE Sverige, där jag ingår ibland ( helst alltid om jag själv får välja 🙂 ) har också ett spännande och tävlingsinriktat projekt på gång inför året. Här kommer jag vara med som en utav de gestaltande figuranterna, vilket naturligtvis är fantastiskt skoj.
Mer om detta kommer så snart jag får tillstånd att yppa mig…….

Övriga nyheter och skvaller som jag lyckades snappa upp.

Den finländska RR-serien SM ( inte SM som Svenska Mästerskapen, utan SM som i Suomen Mestarit ) är en tuff serie med många klasser. Mästerskapet körs vid inte mindre än 7 tillfällen under säsongen och många erkännt duktiga förare deltar.
Ett av de mer kända teamen är förstås Team Kallio, med broder Vesa Kallio som en av chaufförerna på en KTM RC8.
Annat namn som är fantastiskt duktigt och innehar fina internationella meriter är Erkka Korpiaho som kört i både Superbike VM och i tyska IDM. Han kommer tävla på en BMW S1000RR i SBK-klassen och på en Triumph 675 i 600-klassen.

Mika Kallio fortsätter i Moto2 med samma team som han körde för förra året och hittills är det bara lovord för det till i år nya chassiet som de kör med. Vore kul att se honom i toppen och vara med och slåss om segrar.

Vår egen svenske förare Alexander Lundh kommer också att tävla i samma klass som Kallio och vi håller naturligtvis tummarna även för honom. Men som Alex själv säger så tror han att det kommer bli oerhört tufft för honom att plocka poäng då han inte tidgare tävlat på nästan hälften av säsongens alla banor.

Robbin Harms, den underbara danska piloten med sin aggressiva körning kommer att hamna i Italienska mästerskapet på en Bimota. Där kommer han att jobba direkt underställd fabriken och hans chef heter Ruben Xaus. Målsättningen där är att utveckla Bimotan för framtiden och kanske även göra något inhopp i Moto2 eller Supersport VM under året. Vore underbart att se våra tre nordiska piloter på banan samtidigt fightandes om positioner i toppen.

Slutligen måste jag även nämna att min gamle vän och teamförare från tiden 2006 i Phase One, Damian Cudlin från Australien har fått en styrning även han i Moto2 för säsongen som kommer. Skitkul! Skall verkligen följa hans utveckling under året och håller naturligtvis tummarna även för honom.

/ Christer